vrtule

otázky a odpovědi technického rázu
Odpovědět
swed
user
Kontaktovat uživatele:

vrtule

Příspěvek od swed »

Při kontrole rozvodů a výměně řemenice sem sundal vrtuli a jde dost ztuha točit v uložení za studena...je tam bimetal nebo co a vizkozní spojka že? a za studena by asi točit neměla..jak to je? Lidi se mě divěj že to i za studena točí...akorát je to dobrý aby se neohřál motor ne? Jak to má být? :)
Mazda 6 2.0 107kw + Laguna 1.8 88kw
EX. RED 200SXS13 1992 - 210PS
doublejay
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od doublejay »

Je tam opravdu viskozni spojka, takze ti to toci za studena spravne :D
Když se může něco pokazit, pokazí se to mně. To, co se pokazit nemůže, se mně určitě pokazí taky. Život je děvka...
swed
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swed »

no chceš mi říct že to je asi uplně obráceně než jsem myslel...??? to pak teda nechápu proč ....?
Goodziller
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Goodziller »

swed píše:no chceš mi říct že to je asi uplně obráceně než jsem myslel...??? to pak teda nechápu proč ....?
Ja jsem se tomu taky divil, ale prej to nemam resit. Pokud se toci, tak at se na to vykaslu. Kamosovi na supre se to rozbilo a Vrtule se netocila vubec....
swed
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swed »

no asi to jistěj el. ventilátory jestli je seženu z nějaké bouračky za pár korun 8)
Goodziller
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Goodziller »

swed píše:no asi to jistěj el. ventilátory jestli je seženu z nějaké bouračky za pár korun 8)
Na to se taky chystam....Prece jen se tomu motoru malinko ulehci prace... 8)
Kentoya
user

Příspěvek od Kentoya »

já to zatím neřeším nechám tam origo a pak uvidím,
za studena se musí ztuha točit
doublejay
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od doublejay »

Funguje to asi takhle: v te plechovce je nejaka vazelina a na te hrideli s vrtuli jsou lamely. Kdyz motor normalne bezi konstantnimi otackami, unasi se hridel s vrtuli trenim v tom mazivu. Kdyz z jakehokoliv duvodu dojde k prokluzu (slapnes prudce na plyn a delas to casto), lamely ve spojce se protoci, tim se ohreje mazivo a stoupne jeho viskozita (pozor, z tohoto duvodu tam nemuze byt bezny olej, tomu by se ohratim viskozita snizila) a stoupne treni, zvetsi se sila, kterou jsou lamely na hrideli unaseny. Vrtule je vic "semknuta" s hrideli motoru, jde s nim do otacek (zpusobuje - diky sve rotacni hmotnosti - pomalejsi reakci na plyn) a vic fouka na motor...
Když se může něco pokazit, pokazí se to mně. To, co se pokazit nemůže, se mně určitě pokazí taky. Život je děvka...
doublejay
user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od doublejay »

Kentoya píše:...za studena se musí ztuha točit
Praveze pri spravne funkci by to za tepla melo jit hur... Mne to za studena udela i nekolik otacek, za tepla snad ani jednu celou (nebo mam malou silu) :)
Kentoya
user

Příspěvek od Kentoya »

jde o to že se nepřenáší okamžitý točky motoru a tudíž ta vrtule víc vydrží, kdyby byla napevno, asi se utrhne při prudké akceleraci (spíš při dábelském podřazení)
Kentoya
user

Příspěvek od Kentoya »

no ona musí jít pořád ztuha za tepla skoro vůbec ale musí se protočit i za tepla, kvůli okamžitým rázům
Odpovědět